2 december 2021

Hoe verzend je veilig een pakketje?

2 min read

Een pakketje veilig verzenden valt grotendeels onder de verantwoordelijkheid van de afzender. Denk aan adequate verpakking, goed plakband en de juiste vulling. Zelfs de doos die je kiest kan bepalen hoe veel impact uw product tijdens zijn reis kan weerstaan.

Risico

Er is een breed scala aan regels, voorschriften en adviezen van toepassing op het verzenden van fragiele of bederfelijke goederen. Zorgvuldigheid bij het verzenden van gevaarlijke goederen spreekt voor zich. Maar ook niet-gevaarlijke vloeistoffen kunnen problemen veroorzaken als ze tijdens het transport ineens gaan lekken.

Natuurlijk zijn alle betrokken partijen gebaat bij een veilige zending. Hier is onze gids voor het prepareren van pakketjes.

De juiste doos

Een kartonnen doos moet nieuw zijn om maximale veiligheid te bieden. Oudere dozen kunnen een zwakke plek hebben die op het eerste oog niet zichtbaar is. Daardoor kan de doos gemakkelijker scheuren of instorten.

Verzenddozen zijn meestal gemaakt van golfkarton. Golfkarton is veel sterker dan het dunne karton dat wordt gebruikt in schoenendozen en andere commerciële verpakkingen. Deze dozen zijn beoordeeld voor internationale verzending en ontworpen om een hoge crush-weerstand te bieden. Als je een gevaarlijk product verzendt, moet daarom je eerste prioriteit zijn het krijgen van een doos die is gelabeld en goedgekeurd voor dat soort goed.

Formaat

Het formaat van de doos is tevens van belang. Het moet genoeg ruimte bieden voor het item dat je verstuurt zonder het te buigen of scheuren. Maar een te grote doos, met extra lege ruimte, is gemakkelijker te verpletteren. Vindt daarom een doos met ongeveer een kwart aan vrije ruimte.

Plaatsing

Zwaardere items moeten op de bodem van de doos worden geplaatst om te voorkomen dat ze andere items verpletteren. Tenzij artikelen al zijn verpakt met aanzienlijke opvulling eromheen, moet je een extra laag opvulling tussen elke laag goederen plaatsen. Vermijd het plaatsen van lichtgewicht of fragiele voorwerpen naast zware voorwerpen op dezelfde laag. Goederen kunnen tijdens het transport zijwaarts gaan verschuiven.

Opvulmateriaal

Begin met het plaatsen van een deel van je opvulmateriaal op de bodem van de doos om een basislaag van demping te bieden. Sommige items zul je apart willen inwikkelen, vooral als ze plastic, glas of houten onderdelen hebben, die  eenvoudig kunnen worden beschadigd door een scherpe randje. Om te voorkomen dat items tijdens het transport rondslingeren, moet je extra vulling tussen en bovenop items plaatsen. Luchtkussens opvullen met een luchtkussenmachine, oude kranten, schuim, noppenfolie: ieder verpakkingsmateriaal heeft zijn voor- en nadelen. De ene is misschien duurzamer te produceren en biologisch afbreekbaar, de ander biedt misschien meer precieze bescherming. Kies een opvulmateriaal passend bij het product dat je opstuurt.

Plak je pakket vervolgens dicht met hoogwaardig plakband. Een helder label en you’re good to go!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *