20 januari 2022

Een vrachtwagen rijbewijs halen

2 min read
vrachtwagen rijbewijs

Wanneer het je leuk lijkt om voor je werk een vrachtwagen te besturen, zal je moeten beschikken over een vrachtwagen rijbewijs. Een vrachtwagen rijbewijs halen wordt over het algemeen als moeilijk beschouwd. Daarnaast is er onderscheid te maken in twee verschillende soorten rijbewijzen. Zo kan er gekozen worden voor een C-rijbewijs en een C1-rijbewijs. Beiden hebben andere eigenschappen. Zo mag je met een C-rijbewijs vrachtwagens besturen met een gewicht hoger dan 3.500 kilo. Met een C1-rijbewijs mag je vrachtwagensen campers besturen tussen de 3.500 en 7.500 kilo.

vrachtwagen rijbewijs

Goede rijles

Wanneer je een rc-rijbewijs wilt halen, zal je eerst moeten lessen. De kosten van een vrachtwagen rijles is over het algemeen duurder dan een autorijbewijs. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de vrachtwagen waarin wordt gereden, eens per zoveel jaar vervangen dient te worden. Daarnaast zijn er een stuk minder mensen die vrachtwagenrijles kunnen geven in vergelijking met autorijles. Echter, wanneer je eenmaal in het bezit bent van een C-rijbewijs, heb je hier jaren profijt van en vind je snel een baan.

vrachtwagen rijbewijs

Een medische keuring

naast rijlessen dien je voordat je deel mag nemen aan het examen ook een medische keuring af te leggen. Deze medische keuring is dan ook niet oneindig geldig. Zo dien je iedere keer als je het rijbewijs moet verlengen, een nieuwe keuring te krijgen. Dit omdat vrachtwagenchauffeurs dagen doorbrengen op de weg en een ongeluk al snel voor een fatale afloop kan zorgen voor alle betrokkenen. Daarnaast zorgt een ongeluk met een vrachtwagen ook voor enorm veel schade aan de weg en hetgeen dat hier omheen staat. Om zulke aflopen zo veel mogelijk te voorkomen, worden er medische keuringen afgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *