20 januari 2022

De geschiedenis van Niko

2 min read

Niko viert in 2020 zijn 100-jarig jubileum. Het bedrijf is vooral bekend om zijn schakelaars en stopcontacten, maar heeft in de loop der jaren zijn assortiment sterk uitgebreid met detectoren en smarthome-oplossingen.

Niko is een Belgisch familiebedrijf met 700 medewerkers en 11 Europese vestigingen. De productievestiging is altijd met succes in Sint-Niklaas geweest dankzij drie strategische sleutelelementen: productstrategie die primair focust op kwaliteit, herhaalde investeringen in innovatie en vertrouwen en investeringen in vaardigheden.

Verregaande automatisering


De digitale evolutie en connectiviteit leiden tot grote en snelle veranderingen, onder meer in de marktvraag, productiemethoden, gebruikte technologieën. Om competitief te blijven en de productie lokaal in Sint-Niklaas te kunnen houden, voert Niko continu verbeteringen door op vlak van efficiëntie, flexibiliteit en kwaliteitscontrole.

Als onderdeel van het digitaliseringsproces wordt het machinepark in de fabriek geleidelijk maar volledig gemoderniseerd. Niko wil het productieproces verder optimaliseren door flexibele automatisering. Dankzij verregaande automatisering kan het bedrijf nog concurreren met lagelonenlanden. De belangrijkste focus ligt op het verkorten van doorlooptijden. Server gestuurde machines zijn in staat complexe producten te produceren. Met behulp van cobots (collaboratieve robots) uitgerust met intelligente vision-systemen en machine learning-functionaliteiten, kan een grote verscheidenheid aan producten efficiënt worden geproduceerd met lagere volumes. Elk proces wordt nauwlettend gevolgd en waar nodig bijgestuurd.

Innovatieve arbeidsorganisatie


Niko is verticaal geïntegreerd: het ontwikkelt zijn eigen innovatieve toepassingen, waarbij verschillende afdelingen nauw samenwerken. Het bedrijf werkt volgens het principe van een innovatieve arbeidsorganisatie, die zich volledig richt op het creëren van aantrekkelijke, zinvolle banen en maximale autonomie. Omdat het inhuren van technische profielen een uitdaging is, wordt er geïnvesteerd in opleiding en omscholing van de mensen die er al werken.